12
01
2022

Dansk Kulturliv er lykkelige for mulig genåbningsplan – men den kommer for sent

Horsens Ny Teater
Horsens Ny Teater

Dansk Kulturliv er »lykkelige« for mulig genåbningsplan – men den kommer for sent

Der er politisk opbakning til at lempe restriktionerne i dele af kulturlivet, der har været lukket ned siden 19. december. Dansk Kulturliv vurderer dog, at de fleste vil have fortsat brug for aktivitetsstøtte, ligesom at mange måske slet ikke vælger at åbne, før coronasituationen er i bedring.

Artikel udgivet i Kulturmonitor den 12. januar 2022

17. januar kan mange af restriktionerne, som kulturlivet har været underlagt siden 19. december 2021, muligvis ophøre.

I sine anbefalinger til regeringen, skriver Epidemikommissionen ifølge Jyllands Posten, at både teatre, biografer og museer kan regne med at genåbne, og sundhedsministeren, Magnus Heunicke (S), har forud for mødet med Folketingets partier om coronasituationen 12. januar udtrykt, »at vi skal kunne åbne så meget som muligt inden for kulturlivet så hurtigt som muligt«.

Hos Dansk Kulturliv er udmeldingen om en mulig genåbning godt nyt – men fordi nyheden kommer kun få dage før restriktionernes udløb, kan det være svært for branchen at gøre klar til genåbning.

»Vi har fra Dansk Kulturliv i lang tid presset på at få en genåbningsplan - og nu kommer den så. Det er vi lykkelige for! Men fordi den kommer så sent, vil langt de fleste få brug for aktivitetsstøtte til at åbne, da man jo ikke har en jordisk chance for at sælge i tusindvis af billetter på få dage. Det burde være en selvfølge for politikerne,« siger Peter Mark Lundberg, direktør i branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater og talsperson for alliancen Dansk Kulturliv, til Kulturmonitor.

Han understreger dog, at han er glad for, at der er udsigt til en bred genåbning af kulturlivet.

»Det tegner heldigvis til, at vi får en stor og omfattende åbning, så vi slipper for den usmagelige popularitetskonkurrence, vi tidligere har været vidne til. Vi kan ikke igen acceptere, at politikerne sidder og forhandler om det skal være museerne eller teatrene, der skal åbne. Kulturlivet er ét bankende hjerte, og det er vi meget glade for, at regeringen har forstået,” sige han.

Der skal være mulighed for at erklære sig tvangslukket

Men selvom dele af restriktionerne, der er sat til udløb 16. januar, bliver løftet, kan der være dele af kulturlivet, som ikke vælger af genåbne, vurderer Peter Mark Lundberg.

»For mange vil det stadig ikke give mening at åbne på grund af den samlede coronasituation. For disse skal der - i lighed med restaurationsbranchen - være en mulighed for at kunne erklære sig selv tvangslukket en tid endnu, så vi får hele kulturlivet igennem krisen,« siger han.

Hos Dansk Industri ser man også frem til, at kulturlivets og dets underleverandører igen kan få gang i hjulene igen. Men der skal en langsigtet plan til også, siger den politiske direktør, Emil Fannikke Kiær til Ritzau.

»Fremadrettet skal vi finde en måde at holde åbent, mens vi lever med corona, og derfor er sundhedsministerens melding og Epidemikommissionens anbefalinger rigtig gode,« siger han.

Spillerstederne er ikke nævnt

Spillestederne er indtil videre ikke blevet nævnt i de oplysninger, der er kommet fra Epidemikommissionen. Men over for Politiken konstaterer Esben Marcher, sekretariatschef i brancheorganisationen Dansk Live, at de er klar til at genåbne.

Han kalder det derfor »trist«, hvis det ikke kommer til at ske, selvom han bakker op om en differentieret åbning af kulturlivet, hvor det giver mening.

»Men vi vil jo gerne tilbage, så overordnet set, så er det ærgerligt, hvis vi bliver sat på udskiftningsbænken«, siger han til Politiken.

Peter Mark Lundberg ser frem til igen at kunne benytte sig af kulturlivets mange tilbud – også på børnenes vegne.

»Selv glæder jeg mig hurtigst muligt til at komme tilbage og få rigtige liveoplevelser sammen med andre. Men jeg håber endnu mere, at mine børn snart igen kan få adgang til at møde kunsten og kulturen i deres skole og institution. Vores børn har i pandemien lidt mange afsavn. Og når man er tre og seks år er mødet med vores magiske verden simpelthen helt vildt vigtig,« siger han.

Læs artiklen på Kulturmonitor her.

Korrelerede nyheder

Se alle nyheder
Kommer snart...