05
01
2022

Manglende klarhed om genåbning efterlader kulturaktører rådvilde og målløse

Tomme stolerækker

Manglende klarhed om genåbning efterlader kulturaktører rådvilde og målløse

Alliancen Dansk Kulturliv og Mungo Park-teaterdirektør Anna Malzer er blandt dem, der ivrigt efterspørger en genåbningsplan forud for 17. januar, hvor tvangslukningen af kulturlivet – måske – ophører. Men med 10 dages nedtælling og fortsat uvished er en grænse for længst overskredet, lyder det dystre budskab.

Artikel udgivet i Kulturmonitor den 5. januar 2022

Efter et møde mellem regeringen og Folketingets sundhedsordførere stod det onsdag eftermiddag klart, at de nuværende corona-restriktioner – der ifølge både Dansk Erhverv og flere partier gør unødvendigt ondt på kulturlivet – ikke lempes før tid.

Dermed er der godt og vel 10 dage til, at et tvangslukket kulturliv igen kan slå dørene op 17. januar, hvis alt går efter planen.

Men netop den tidshorisont er problemet ifølge alliancen Dansk Kulturliv, der sammen med en magtesløs teaterdirektør savner klarhed i de politiske udmeldinger – og som kun ser problemet vokse dag for dag.

»Vi er målløse over, at der ingen dialog er om en plan for kulturlivet. Vi ved ikke, hvordan kulturlivet kan forvente at åbne 16. januar. Vi ved ikke engang, om vi kan åbne. Det tager tid at producere god kunst og planlægge aktiviteter for publikum og gæster. Det virker, som om de ansvarlige politikere og myndigheder ingenting har lært af første og anden nedlukning,« siger Peter Mark Lundberg.

Som direktør i branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater og talsperson for alliancen Dansk Kulturliv, der repræsenterer mere end 1000 danske kulturinstitutioner, er han akut bekymret for, at rammerne for kulturlivets kommende genåbning heller ikke kom på tale efter onsdagens møde.

»Vi ved, at flertallet af danskerne er trygge ved at bruge kulturen, og de fortjener at kunne vende tilbage til det liv, kulturen er med til at skabe. Vi forsøger at være rimelige, men vi er i en hel urimelig situation. Kulturlivet knokler for at være klar til at åbne, men skal konstant svæve i det uvisse. Vi skal have en præcis melding fra myndigheder og politikerne nu,« siger Peter Mark Lundberg.

Mungo Park-teaterdirektør: »Det er som at skyde i blinde«

På Mungo Park i Allerød er teaterdirektør Anna Malzer en af dem, der langt fra mærker nedtællingen til 16. januar som en sammenbidt slutspurt mod målstregen. I stedet beskriver hun den fortsatte uvished mod den formelle genåbningsdato som et net, der strammes dag for dag.

»Det tager jo bare ikke en enkelt dag at genåbne et teater. 10 dage inden er allerede i underkanten af, hvad der kan lade sig gøre. Det er jo rent ud sagt som at skyde i blinde, når vi uden en klar udmelding skal vælge, om vi skal gøre klar til at åbne eller ej i morgen. Ellers når vi det ikke,« siger Anna Malzer og tilføjer:

»Det føles uprofessionelt at lede under de her vilkår, hvor jeg ikke ved, hvad jeg leder hen imod. Og det ekstra pres, som den her uklarhed ligger på et i forvejen altid travlt og skrabet arbejdsmiljø, kan mærkes.«

Fra politisk side er også Det Konservative Folkeparti ved at miste tålmodigheden.

»Allerede nu skal der komme en plan for, hvad der skal ske efter 17. januar. Kulturministeren må på banen,« lyder det i en skriftlig kommentar fra partiets kulturordfører, Birgitte Bergman.

»Efter to år med corona burde det være logik for enhver«

Manglen på genåbningsplaner har flere gange været et stridspunkt undervejs i coronakrisen.

Det gjaldt blandet andet sidste sommer, hvor politikernes lange tilløb til håndfaste udmeldinger gav festivalernes underleverandører tomme ordrebøge. Også de organisationer, der senere gik sammen som Dansk Kulturliv, efterspurgte planer og langsigtethed i marts 2021, mens teaterlivet helt tilbage i januar 2021 efterlyste klarere udmeldinger og en mere fair reaktionstid.

For Peter Mark Lundberg er der ingen tvivl om, at regningen kun bliver dyrere og konsekvenserne kun bliver større i takt med, at genåbningsplanen forbliver uformuleret.

»Jo længere tid der går uden en plan for, hvornår og hvordan vi får lov til at åbne eller ej, desto større bliver behovet for økonomisk hjælp og genopretning af kulturlivet. Det burde efter to år med corona være logik for enhver,« siger han og fortsætter:

»Den største frustration er egentlig, at hele kulturlivet råber op, men vi hører omvendt ikke en lyd fra hverken ministeren eller myndighederne. Hvis der ikke sker noget, efterlader det kulturlivet i et kaos igen.«

Spørger man Anna Malzer, er der med 10 dage til genåbningsdatoen allerede tale om en overskredet smertegrænse.

»At være nedlukket er en politisk beslutning, som jeg forstår, men vi har brug for klarhed omkring genåbning – og vi har brug for at vide, at vi får den klarhed minimum to uger før, vi potentielt skal genåbne, og at det sker hver gang. Alt det her er sagt med meget stor respekt for vores politikere, som jeg ved arbejder hårdt for at føre os igennem krisen,« siger teaterdirektøren.

Læs artiklen på Kulturmonitor her.

Korrelerede nyheder

Se alle nyheder
Kommer snart...