14
12
2021

Trapholt vinder spritny branchepris for borgerinddragende projekter

LIGHTHOPE
LIGHTHOPE

Trapholt vinder spritny branchepris for borgerinddragende projekter

Med de to kunstprojekter ’LIGHTHOPE’ og ’Tæt på Træer’ lukkede Trapholt – Museum for Moderne Kunst og Design reelt ikke under corona, og derfor modtager de Dansk Kulturlivs nye branchepris.

Artikel udgivet i Kulturmonitor den 14. december 2021

På branchemødet ’Fremtidens Kulturliv’, der netop er blevet afholdt med deltagelse på tværs af dansk kulturliv, modtog Trapholt – Museum for Moderne Kunst og Design, Dansk Kulturlivs nye branchepris.

Prisen blev givet for de to borgerinddragende projekter ’LIGHTHOPE’ og ’Tæt på Træer’, hvor omkring 1.750 frivillige hæklede og quiltede bidrag til kunstværkerne af Hanne G og Rasmus Bækkel Fex samt Tina Ratzer.

»Vi har fra starten været optaget af, hvordan vi som museum kunne spille positivt ind i vores liv og skabe nye rum for fællesskaber, kreativitet og trivsel. Det har været en holdindsats, som opstod i tæt samspil mellem dygtige kunstnere, engagerede borger og Trapholt,« udtaler Karen Grøn, direktør for Trapholt, i en pressemeddelelse fra Dansk Kulturliv.

Som mange andre museer, kunne Trapholt i en lang periode i 2020 og 2021 ikke åbne deres museumslokaler for gæsterne, men det betød ikke, at museumsgæsterne ikke kunne komme i kontakt med museet. I stedet kunne de medvirke i hæklegruppe, workshops, zoom-møde og atelierbesøg og bidrage til udformningen af de to kunstværker.

Det var direktøren for Dansk Live og styregruppeleder af Kulturens og Idrættens Innovations Hub, Esben Marcher, der overrakte prisen. Han understregede samtidig væsentligheden i, at deltagerne i kunstprojekterne har følt sig som en del af et fællesskab.

»Der blev aktivt arbejdet med, at publikummer ikke kun er passive kulturforbrugere, men at der sker noget essentielt, når fællesskabet deltager engageret i kunsten. 85 procent af deltagerne i projektet fortæller, at de var en del af et fællesskab – hvoraf en stor del pegede på, at det havde betydning for deres trivsel under nedlukningerne. Til trods for det digitale koncept blev nærheden mellem publikum og kunstner dyrket, og live-elementet var bærende for, at det blev en stor succes,« udtaler han.

I alt var der indstillet 50 initiativer, som er opstået under corona-nedlukningen, hvoraf 12 af dem blev nomineret til den nye kulturpris.

Læs artiklen på Kulturmonitor her.

Karen Grøn, direktør for Trapholt, modtager Kulturlivets Genstarts-Pris
Karen Grøn, direktør for Trapholt, modtager Kulturlivets Genstarts-Pris

Korrelerede nyheder

Se alle nyheder
Kommer snart...